העתיד כבר כאן. הרובוטים שיחליפו אותנו וירחיקו אותנו יותר חברתית

הריחוק החברתי מעלה שאלה חשובה - מי יסייע לאוכלוסיה המבוגרת ומי יבלה איתם? צבי וורובל במאמר מקיף על סוגי הרובוטים ...


תארו לעצמכם עולם שבו האוכלוסייה המבוגרת אינה מטופלת על ידי בני אדם, אלא על ידי רובוטים ניידים.
הרובוטים לטיפול במבוגרים מצויידים במערכות ניווט וחישה, שמאפשרות להם לבצע משימות פשוטות, כמו להרים שלט רחוק שנשמט מהיד או להביא את קופסת תרופות על מנת שמבוגר לקחת אותן בזמן, לבצע פעולות רפואיות, כגון מדידת טמפרטורה או סימנים חיוניים, באמצעות טכנולוגיית מתוחכמת של זיהוי פנים. הרובוטים יכולים גם לספק אינטראקציות חברתיות ותמיכה.

ישנן חברות רובוטיקה שמצד אחד תכננו רובוט למטרת ליווי אינטראקטיבי, חברתי וריגשי, אך מצד שני אין הוא רובוט נייד, כלומר חסרים לו החלקים הפיזיים והמכניים בכדי לשמש רובוט לטיפול מבוגר.

לפני שנתחיל, הנה כמה עובדות, מתוך נתוני המפקד האמריקאי, על תופעות הזדקנות שלא נוכל להתעלם מהן:
– כמעט 50 מיליון אנשים בארה"ב הם מעל לגיל 65 ונתון זה נמצא בקצב להכפיל את עצמו במהלך 40 השנים הבאות.
– כמעט מחצית מהמבוגרים בגילאי 62-91 חוו רגש של בדידות.
– לא רק אצל האוכלוסייה הבוגרת, אבל בדידות וחוסר בקשרים חברתיים יכולים להזיק לבריאות ולעיתים הם גורמים גם לעישון של 15 סיגריות ליום.

על פי נתוני שנת 2018 ממחקר של הבנק העולמי, האוכלוסייה בעולם מעל גיל 65 מונה כ- 9% מעל כלל אוכלוסיית העולם. לדוגמה, במקום הראשון נמצאת יפן עם כ- 28% של אוכלוסייה מעל גיל 65, במקום השני נמצאת איטליה עם כ- 23%, במקום 46 נמצאת ארה"ב עם כ- 16% ובמקום 67 נמצאת ישראל עם 12% של אוכלוסייה מעל גיל 65.

רובוטים המצויים בשימוש בתחום הבריאות חורגים מהיישומים הרפואיים גרידא. ישנן הוכחות שאפילו השימוש ברובוטים יכול להקל על הפחד והכאב של החולים, או לספק להם הסחת דעת על מצבם.

ישנם סוגים רבים ושונים של רובוטים המשמשים כיום בהגדרות טיפול באוכלוסייה מבוגרת. ישנם רובוטים שעוזרים לצוות המטפלים להרים מטופלים בבטחה ורובוטים המסתובבים במסדרונות בתי האבות בדומה לעגלות שירות ממונעות. כמו כן, ישנם רובוטי טיפול, דמויי בובה מנחמת ומרגיעה, המשמשים בעיקר למטופלים הלוקים בדמנציה.
בעוד שהמחקר בתחום הרובוטיקה קיבל זרז בעקבות גל התפשטות הקורונה בעולם, ברור שהדרך היחידה להגברת ועידוד השימוש ברובוטים בליווי וטיפול בקשישים יהפכו לשכיחים בחברה. עם הגידול בתוחלת החיים חשוב שממשלות וגם גופי השקעה יעודדו וישקיעו במימון מחקר בתחום מתפתח זה.

במאמר זה נסקור חלק גדול מהרובוטים שמסייעים בדיוק בתחום הזה

ZORA – הבעות פנים ועיניים גדולות

חברת Robshare הינה חלק מקבוצת Hahn הגרמנית, אשר נוסדה בשנת 2018 ומשמשת כספק רובוטים לתחומים שונים. בתחום הרפואה מספקת החברה להשכרה רובוטים מדגמי James ו- Zora בשירות מלא. החברה דואגת לכל מה שקשור לרובוט המושכר, החל מתכנות וקביעת ההגדרות וכלה בהתקנה ובמתן שירות באתר הלקוח.

בעת התפרצות הקורונה סיפקה החברה לבתי אבות את הרובוט James ללא תשלום לטיפול באנשים המבוגרים, על מנת שיהיו בקשר עם בני משפחתם, במהלך איסור הביקורים עקב סכנת ההדבקות בנגיף.

דגם Zora הוא רובוט אינטראקטיבי קטן עם הבעות אנושיות. הוא יכול לשמש כבן לוויה ידידותי ואינטליגנטי, לכן הוא מתאים לשימוש במרכזי סיעוד. לרובוט עיניים גדולות והבעות פנים שונות. אי לכך Zora יכול לשמש כחבר למשחק לקשישים. בעזרת מחוות ידידותיות ושימוש ממוקד במוזיקה. Zora יכול לסייע לבצוע תרגילי כושר ושיקום או להפוך את הזמן למעניין יותר עם משחקים.

מספר נתונים טכניים
לרובוט ישנם מספר חיישנים לקבלת תמונה מדויקת של סביבתו. יש לו ארבעה מיקרופונים ורמקולים ולכן הוא מסוגל להאזין ולדבר לאנשים, ישנן שתי מצלמות ברזולוציה גבוהה, המשמשות כעיניים ומאפשרות לרובוט זיהוי מדויק.

רובוט ה- Robcare הוא למעשה רובוט מדגם James שהוסב לשמש כעזר לקשישים על מנת שיהיו מסוגלים לשמור על קשר עם משפחותיהם באמצעות שיחות אודיו ווידאו בזמן של התרחקות חברתית וחששות מנגיף covid-19, כאשר הם לא יכולים לקבל מבקרים.

שני דגמי הרובוטים נמצאים כיום בשימוש בבתי חולים, בתי אבות ומרכזים לקשישים ברחבי אירופה.

Stevie – יאתגר אתכם בחידונים

חברת Akara Robotics הינה חברה לפיתוח רובוטים באירלנד. לחברה רובוט מדגם Stevie, שתוכנן לתפקד בקהילות בהן קיימת אוכלוסייה מבוגרת. הוא נועד להגדיל ולא להחליף את תפקיד המטפלים, בעיקר לשחרר אותם כדי שיוכלו להתמקד יותר במשימות שלהם וכך לשפר את תוצאות הטיפול במטופלים.  ניתן למצוא את הרובוט בשלבי בטא במוסדות באירלנד, בריטניה, איטליה וארה"ב.

לדברי החברה, רובוט זה נוצר כי היא צופה מחסור עתידי בעולם של 1.2 מיליון אנשי צוות עזר ומטפלים עד שנת 2025.
גובה הרובוט 1.22 מטר

מה הן היכולות של Stevie?
– עזרה לקהילה המבוגרת להישאר בקשר חברתי עם משפחה וחברים.
– שמירה על האוכלוסייה המבוגרת עירנית קוגניטיבית, באמצעות חידונים ומשחקים.
– לאפשר לצוות המטפל להגיב מהר יותר ולקבל החלטות טיפול טובות יותר.

סרט מאתר mashable

מחיר הגרסה הנוכחית של רובוט Stevie לעזרה בטיפול באוכלוסייה מבוגרת הינו בין 22,000 דולר ל- 33,000 דולר ומחיר הגרסה הקמעונית עשוי לרדת בעת יצור המוני.

ElliQ – בעיקר להספקת מידע ובידור

חברת Intuition Robotics הוקמה בשנת 2016 בישראל עם משרדים בסן פרנסיסקו. רובוט ElliQ הינו רובוט לוויה חברתי, המופעל על ידי בינה מלאכותית עבור האוכלוסייה המבוגרת.

בשנה שעברה, סיים רובוט ה- ElliQ בהצלחה בדיקות בטא בהשתתפות קשישים בגילאי 62-97 באזור המפרץ שבארה"ב.
ה-
ElliQ מעודד אורח חיים מחובר, פעיל ומעורב עבור מבוגרים, תוך הפיכת הטכנולוגיה לנגישה ואינטואיטיבית לשימוש. החברה משיקה גם את פלטפורמת 'Q', פלטפורמת AI קוגניטיבית, שמביאה לחיים מכשירים דומים של צד שלישי, תוך כדי שילוב הסוכן הדיגיטלי שלה. השקת 'Q' מסמנת עידן חדש עבור החברה, ומסמנת הרחבה משמעותית מעבר לרובוט החברתי למבוגרים הממותג שלה, לסקטורים שונים, באמצעות שותפים עסקיים.

כיצד עובד ElliQ
 ElliQהיא עוזרת, כן זוהי רובוטית, ללא פנים, זרועות או רגליים, הנשלטת על ידי פקודות קולית, שמעודדת אורח חיים מחובר ומעורב יותר של הקשיש. רובוטית ה- ElliQ תוכננה במיוחד, עם מחשבה ותשומת לב מיוחדת, עבור משתמשים מבוגרים וקשישים, על מנת להציע להם פעילויות שונות, לבדר ולסייע, כמו לספק מידע, לנהל שיחות על סמך העדפותיו והרגליו של הקשיש ולנגן מוסיקה.

עבור הפעלת הרובוט נדרשת סביבה עם רשת אלחוטית מהירה. בנוסף יש לרובוט מערכת הגנה על פרטיות המידע.

מה ElliQ יכול לעשות
ElliQ מציע פעילויות שימושיות רבות בכדי לשמור על קשישים ערניים ומעורבים, כל היום. חלק מהתכונות הפופולריות ביותר של ElliQ כוללות את הדברים הבאים:
שיחה, מסרים והודעות, הזרמה (סטרימינג) של מוסיקה, ניגון קטעי וידאו, תוכניות בריאות ומוטיבציה, חדשות בוקר, ספורט ומזג אוויר, משחקים קוגניטיביים, תזכורות לוח שנה, תקשורת קולית ווידאו עם המשפחה ואפילו יכול לעזור בהזמנת מונית.

מה בערכה
1. רובוט ElliQ הינו בגובה 22 סנטימטר, הוא כולל שלושה מנועים מסוג brushless, זוג מצלמות, חיישני טמפרטורה ומערך LED.
2. טאבלט, המתחבר לבסיס העגינה ומשמש לשיחות וידאו, הצגת אלבומי תמונות, הדרכות של פעילות גופנית, הקרנת סרטים ועוד.
3. בסיס עגינה מגנטי של הרובוט, הכולל מערכת אודיו של חברת Harman ומערך מרובע של מיקרופונים, המשמשים גם לניהול שיחות עם בני המשפחה.  
4. מטען.

בתערוכת ב- CES 2019 נמסר כי המחיר הוא 1,499 דולר. התקנה ומשלוח בארה"ב הם ללא עלות.

Misa – אבטחה, פיקוח ושקט נפשי

רובוט Misa של חברת Misa Robotics LLC האמריקאית תוכנן לאוטומציית פעולות ביתיות, אבטחה, תקשורת, וסיוע לכל בני המשפחה. החברה השיקה קמפיין לגיוס המונים באינדיגוגו ונכון לכתיבת שורות אלה כבר גייסה מעל 300% מהסכום הנדרש כשעדיין נותר עוד חודש לסגירת הקמפיין.

רובוט Misa תוכנן במיוחד עבור מבוגרים בכדי לספק להם כל מה שהם צריכים בכדי להישאר ערניים, מחוברים ומעורבים. אינטראקציה עם רובוט Misa היא קלה ומהנה, ובאמצעות אינטליגנציה מלאכותית (AI) הופך השימוש ברובוט מועיל יותר, כאשר הוא לומד לדעת מה הקשיש אוהב וצריך. Misa נעזר במצלמות ואלגוריתם AI לפיקוח על נטילת תרופות וידווח באמצעות התרעה אוטומטית אם התרופות לא נלקחות בזמן. לצורך זה, מספקת החברה אפליקציית סמארטפון ייעודית בשם "MISA Connect". פתרון זה מתאים עבור קשישים הסובלים ממצבים רפואיים חמורים, לדוגמת קשיים בראייה או בעיות זיכרון. לדברי החברה השימוש הקולי הוא כל כך פשוט שאפשר לומר  "להתראות, סירי ואלקסה"

אנשי הפיתוח של Misa העומדים מאחורי פתרונות הטיפול בקשישים דאגו לספק לקשישים את השקט הנפשי שיגיע בדומה לשירותה של אחות פרטית. לרובוט חיישני תנועה, חיישני מכשול, חיישני מגע ועוד. יכולות של שיחות וידאו ומעקב מאפשרות לבני המשפחה או למטפלים לפקח על הקשישים בדומה לאחות הנמצאת 24 שעות / 7 ימים עם המטופל. כל סטייה משמעותית מדפוסי הפעילות הרגילים של הקשיש יכולה להיות מתורגמת להתרעה אוטומטית לבני המשפחה או לגורם רפואי. בנוסף יכול הרובוט גם לעקוב אחר מדדי הבריאות של הקשיש ואף לזהות באופן יזום סיכונים.
דרך אגב, שמתי לב כי רובוט זה דומה מאוד לרובוט Jibo ז"ל שהוכתר בשנת 2017 על ידי מגזין Time כאחת מ- 25 ההמצאות המוצלחות של השנה, מקווה שלרובוט Misa מובטח עתיד ורוד עוד יותר.

מחיר הרובוט, בהזמנה מוקדמת, 350 דולר ואם אתם מפחדים לסכן את כל הסכום, ניתן לשריין יחידה תמורת 50 דולר ולשלם עוד 350 דולר ביום האספקה, הצפויה באוגוסט שנה זו. המשלוח חינם.

Nao ו- Pepper – מתקשרים ב-20 שפות

חברת Softbank Robotics מיפן מציעה שני דיגמי רובוטים, Pepper ו- Nao.

בגלל הנראות החיצונית (האנשה), המידות והתנהגויות של Pepper ו- Nao מתקרבות לאלו של בני האנוש, והם יוצרים בקלות קשר אמפטי עם החולים.

בין המשימות שהרובוט Pepper מבצע: מדידת חום למטופלים, משלוח ארוחות ותרופות וגם חיטוי הסביבה הרפואית. רובוט Pepper מסוגל גם לנהל שיחות עם המטופלים, לרקוד איתם ואפילו להנחותם בביצוע של תרגילי כושר.

עבור אנשי מקצוע ומטופלים, Pepper יכול לבצע את הפעולות הבאות:
– לשדר תוכניות הדרכה בריאותית למטופל ולצוות הרפואי
– לתמוך ברופאים, אחיות ומטפלים על ידי אוטומציה של משימות חוזרות ונשנות
– לשמור על הקשר בין חולים למשפחותיהם, במיוחד עבור אנשים שמרותקים בבתי אבות.
– לבצע פעולות גוזלות זמן על ידי מתן סיוע ובהקלת הצוות הרפואי

תככונות טכניות של Pepper 
• גובה 120 ס"מ ו -28 ק"ג
• 3 גלגלים לא כיווני לניידות זריזת
• 12 שעות עבודה רציפה. Pepper אפילו יודע מתי הסוללה שלו נמוכה וינווט לתחנת הטעינה שלו
• מצלמת תלת מימד לאיתור בני אדם ואת תנועותיהם ממרחק של עד 3 מטר

תכונות טכניות של NAO
• גובה 58 ס"מ ומשקלו 5.6 ק"ג
• 25 מעלות חופש
• 7 חיישנים מגע הפזורים על הראש, הידיים והרגליים, סונארים ויחידת אינרציה כדי לתפוס את סביבתו ולנווט במרחב.
• 2 מצלמות דו-ממדיות • 4 מיקרופונים רב כיווני
• 2 רמקולים חזקים
• דובר 20 שפות מוכרות
• קישוריות Wi-Fi ו- Bluetooth
• זמן עבודה רצוף של כ- 90 דקות

לדברי החברה הרובוטים שלה נבדלים בתכונות הבאות:
מעורבות פרו-אקטיבית כאשר מפנים את תשומת ליבם של המטופלים, יוזמים אינטראקציה באמצעות ביטוי קולי והבעה מונפשת, או פונים באופן פעיל לעבר אנשים על מנת לפתח שיחה.
Pepper ו- Nao יכולים לדבר ב- 21 שפות שונות ולספק תרגום באמצעות שירותי ענן. כך ניתן לטפל בחולים שהשפה המקומית אינה השפה העיקרית שלהם.
– ל- Pepper ו- NAO יכולות של אינטראקציה בהתאמה אישית. באמצעות שימוש בחיישנים שלהם, הם יכולים לסווג או לזהות את האדם שאיתו הם מתקשרים ולהתאים את התנהגותם לפרופיל שלו.
– לרובוטים תקשורת תוך כדי תנועה, הם מסוגלים לחפש את המידע העדכני ביותר, ליצור, לעדכן ולהתאים את התנהגותם כך שיתאימו לתנאי הקהל שאיתו הם מתקשרים והמקום בו נמצא הקהל.
בגלל המבנה החיצוני של הרובוטים, הם משתמשים באינטראקציות המשעשעות שלהם בכדי לספק מידע והנחיות רפואיים, כמו גם כדי להניע את החולים לאימונים גופניים ונפשיים.

Buddy – רובוט עם רגשות

לחברת BLUE FROG ROBOTICS הצרפתית, רובוט בשם BUDDY, אשר הינו הרובוט הראשון בעולם בעל רגשות.

BUDDY הוא רובוט בן לוויה לקשישים, שעוזר להם ואחראי:

  • להבטיח את שלומם של אזרחים ותיקים בבית האבות על ידי מתן אינטראקציה חברתית וסיוע.
  • להזכיר לאנשים מבוגרים את האירועים הקרובים, פגישות ועוד.
  • לפקח על קשישים בביתם או בבתי אבות. הרובוט יכול לאתר פעילות חריגה, כגון נפילה, ולהודיע להם על בזמן המיועד לנטילת תרופות.
  • להקל על בדידות הקשישים על ידי יכולות של אינטראקציה חברתית.
  • לסייע לקשישים לגשת לרשתות חברתיות או להתקשר עם הקרובים באמצעות skype או zoom בפשטות.

מה עוד BUDDY יכול לעשות?

מאחורי השם BUDDY מסתתר רובוט עם עיניים גדולות וחיוך, וכך נוצרת אמפתיה ומתעורר רצון לקיים אינטראקציה עימו. כבן לוויה אמיתי, BUDDY מסתובב בבית בדומה לחיית מחמד. BUDDY מתחבר, מגן ומתקשר עם כל אחד מבני המשפחה. הוא משמש כעוזר אישי, משגיח על הבית, משעשע את הנוכחים ומקשר בין המכשירים המחוברים לבית החכם לבין שירותים רבים אחרים. 

פרטים טכניים:

  • גובה 56 ס"מ, משקל 7 ק"ג ועם חיי סוללה של 6-8 שעות.
  • רובוט נייד לחלוטין, הנע בעזרת שני גלגלים ממונעים, ראש מפרק ושפע חיישנים משולבים (8 חיישני מכשול, מד מרחק, מד תאוצה, 7 חיישני קרקע, מצלמת RGB, מצלמת תלת מימד, מטריצה תרמית, 3 חיישני מכשול, מערך אחד מתוך 4 מיקרופונים).
  • משטח מגע 8 אינץ', המשמש בתור פנים וכמוח עם מערכת הפעלה אנדרואיד בתוספת של יישומים ונתונים. BUDDY מסוגל לשמוע ולדבר בזכות הרמקולים המובנים ומערכת מערך מיקרופונים.
  • האינטראקציה עם המשתמשים מנוהלת על ידי שילוב של שליטה קולית, שפת גוף, תצוגה ושלט רחוק (בסמארטפון / טאבלט).
  • החיישנים של- BUDDY מאפשרים לו לנסוע באופן אוטונומי, ללמוד ולתקשר עם העולם סביבו.
  • ל- BUDDY יש כמה אזורים עם מחברים "אלקטרו-מכניים" אליהם ניתן לחבר אביזרים כמו זרועות ותחנת עגינה.

בעת גיוס מימון המונים עמד המחיר על 699 –  999 דולר, עבור הדגם הבסיסי ואחד עם כל האפשרויות הכלולות.

iPal – יודע לשיר ולרקוד

רובוט iPal מאת החברה הסינית-אמריקאית AVATARMIND, נועד לשמש כבן לוויה חברתי לקשישים ומפקח על בטיחותם. לרובוט הנייד הזה יש רגליים המותקנות על גלגלים כדי לנוע בבית. הוא יכול לשיר, לרקוד, לפטפט ולספק שירותים חיוניים. יש לו מגוון רחב של תנועות בזרועותיו והוא גם מניע את ראשו, אך אינו יכול להחזיק ולאחוז בחפצים.

לרובוט תוכנה מובנית, המשמשת למניעת התנגשות במכשולים ויש לו מרכז כוח משיכה נמוך, המגביר את היציבות שלו.

כמה נתונים טכניים על רובוט iPal: גובהו 107 סנטימטר, משקלו 12 ק"ג, הוא מגיע עם מצלמה 1.3 מגה פיקסל מובנית, חמישה מיקרופונים לזיהוי כיוון קול הקשיש וחיבוריות לרשת אלחוטית ול- Bluetooth. מערכת ההפעלה היא אנדרואיד, מה שמאפשר לה להפעיל אפליקציות אנדרואיד סטנדרטיות על מסך 6 אינץ' שעל חזהו. ישנם חמישה חיישני מישוש שנועדו לחוש אינטראקציה גופנית, חמישה גלאי אולטרה סאונד ושלושה גלאי אינפרה אדום.

בשלבי כתיבה *-*רובוטים לאוכלוסייה המבוגרת לעזרה בהתמודדות בריחוק חברתי*-*

הרובוט יכול להקליט וידיאו וקול שיכולים לשמש את הרופא המטפל ובני המשפחה. בני משפחה יכולים לצפות בשלומו של ההורה או הסבא מהבית ואף יכולים ליצור עימו אינטראקציה מרחוק בכל רגע נתון.

רובוט iPal יכול להזכיר על מועד נטילת תרופות ובמידת הצורך גם להתריע לשירותי חירום על נפילתו של הקשיש או היעדר תגובה מצידו. 

מחיר הרובוט למהדורה הביתית הוא 3,499 דולר. מחיר גרסאות המשמשות לפיתוח ומותאמות אישית הוא בין 3,899 ל- 5,499 דולר.

Temi – עם בינה מלאכותית

רובוט Temi פותח בחברת ROBOTEMI הישראלית. זהו רובוט אישי המבוסס על בינה מלאכותית, המשלב יכולות של סייענות חכמה וניידות אוטונומית למתן עזרה לצרכן הסופי, הפרטי והעסקי. על תכונותיו ויתרונותיו של רובוט temi סקרנו ב- "רובוטים – כח עזר למלחמה בנגיף קורונה" וכאן רק נוסיף פרטים נוספים על השימוש בו בתחום הסיעוד המוסדי והביתי.

רובוטי temi נמצא בבתים של מבוגרים ובבתי אבות בארה"ב, גרמניה, הונג קונג, דרום קוריאה, סין וגם בישראל (בשלבי ניסוי). הם מסייעים בניהול שיחות וידיאו עם המשפחה, במדידת חום באמצעות מצלמה טרמית וחלוקת תרופות על גבי מגש הרובוט, ביכולתם לסייר במבנים ובחדרי הקשישים.

ל- temi מספר תכונות המותאמות לקשישים המתגוררים לבד בבית – טלה-פרנסנס (נוכחות מרחוק), מצב "עקוב אחרי", מגש להובלה, אפליקציית ליווי, ממשק שיחה, רכזת בית חכם, התאמה לאבטחה ובטיחות, יכולת לצלם Selfies והצגת תמונות וסרטונים.

הרובוט שנועד לתחום עזרה בטיפול של קשישים, מופץ על ידי מפיצים המתמחים בתחום, בכדי לתת שרות מתאים ולבצע שינויים ברובוט לטיפול ביתי, על פי דרישת הלקוח הסופי. אחת החברות היא Medisana, שהינה חברת בריאות דיגיטלית מובילה בגרמניה. בין היישומים של החברה VitaDock , ניתן להתחבר למכשירים הלבישים הרפואיים שהחברה משווקת כגון מדחום, מד משקל, מד לחץ דם, מד סוכר, הוא כולל גם צמיד התראה על נפילה ועוד.

רובוט temi משווק דרך מפיצים ישירות לצרכן ב- 40 מדינות וכיום משווק בישראל רק לבתי חולים.

מחיר הרובוט 3,999 דולר ולאחרונה אף נוספה בעניינו חנות אפליקציות.

Cutti – יזעיק רופא בחירום

לחברת ההזנק CareClever הצרפתית, רובוט בשם Cutti המשמש לעזרת האוכלוסייה המבוגרת הבודדה, המעדיפה להזדקן בבית ולא בבית אבות. המודל העסקי של החברה הוא לספק את הרובוט שלה כשירות בתשלום באופציות של מנוי או ליסינג. החברה השיקה את הרובוט בצרפת, ובאזורים אחרים באירופה. בקרוב ישווק הרובוט גם לארה"ב ואסיה. הרובוט Cutii הוא נייד, נעזר במצלמת 3D ומערכת סונר, את הגובה שלו ניתן לכוון על פי דרישה או סוג היישום, הוא פועל באמצעות פקודות קוליות, בראש הרובוט מצוי טאבלט המשמש לתקשורת עם המשפחה בשיחות קוליות או וידיאו וגם להתקשרות לרופא או למוקד הרפואי בעת הצורך, למשל בעת נפילה ניתן לומר Cutii help והוא מייד מתקשר לאיש הקשר שהוגדר לאירוע כזה.

בין התכונות ויכולות המתקדמות של Cutti – זיהוי דיבור, זיהוי פנים, שליטה מרחוק עבור המטפלות והמשפחות, גילוי נפילות וניהול אזעקה באמצעות טכנולוגיית חיבור לאינטרנט של הדברים.

Ohmi – לשמירת קשר עם הקרובים שלכם

רובוט Ohmi של החברה האמריקנית Ohmnilabs, הוא רובוט טלה-פרנסנס (נוכחות מרחוק), שהשימוש בו נועד בעיקר לצרכנים ביתיים, אך גם לספקי שירותי בריאות ביתיים.

הרובוטים של Ohmnilabs עוזרים למשפחות לתקשר בנוחות בזמן של בדידות וחוסר וודאות של הקרובים המבוגרים. שלא כמו בשיחה ועידה טלפונית או וידאו, הרובוט מופעל מרחוק, ומעניק למשפחות שליטה מלאה לבקר ולעקוב אחר יקיריהם ובריאותם. הרובוט תואם תקן HIPAA, תקן אבטחת מידע והגנת הפרטיות.

נתונים טכניים
– גובה 124 סנטימטר (ניתן לקפלו להעברה או שינוע, 84 סנטימטר במצב מקופל)
-משקל 8 ק"ג
– מצלמת 4K עם גלאי צילום 13 מגה פיקסל ויכולות Superzoom
– שדה הראייה:
○ אופק 84 ס"מ @ 30 ס"מ -> 109 מעלות
○ 50 ס"מ אנכי @ 30 ס"מ מרחק -> 80 מעלות
○ 157 ס"מ diag @ 30 ס"מ מרחק -> 138 מעלות
– מסך מגע HD IPS בגודל 10.1 אינץ
– תקשורת אלחוטית
– מערכת אודיו של Jabra
– סוללהLiFePO4  בהספק של 95Wh (מעל 6 שעות עבודה)
– מערכת מנועים להנעה זהירה ומדויקת
– עמדת טעינה – הרובוט מגיע עצמאית לעמדה
– מערכת הפעלה אנדרואיד

כאשר הרובוט אינו בשימוש, הוא מכבד את פרטיותם של הקשישים. פני הרובוט, בעת עגינה בטעינה או מנוחה, פונה אל הקיר ומודיע בבירור מתי מישהו מחייג.

כל אחד מרובוטי Ohmni מיוצר באמצעות הדפסת תלת מימד בהתאמה אישית, מיוצר מחומרים מתכלים ידידותיים לסביבה ותוצרת ארה"ב. ניתן לבחור את צבע הרובוט – שחור, לבן ויש אפשרויות גם לצבע מותאם אישית.

מחיר הרובוט בחנות החברה 2,195 דולר, בינתיים השיווק רק בארה"ב.

Care-O-bot 4 – מגיש מזון ומסייע בניקיון

רובוט Care-O-bot 4 של החברה הגרמנית IPA Fraunhofer, הוא רובוט נייד לתמיכה ועזרה פעילה לבני אדם בסביבות ביתיות. הרובוט דור רביעי זה, הוא זריז ומודולרי מקודמיו ומציע דרכים שונות של אינטראקציה. הדבר בולט גם בדרך הבנייה והחומרים להוזלת עלויות. הזריזות המשופרת של Care-O-bot 4 נובעת ממבנה המפרקים הכדוריים, המוגנים בפטנט, סביב נקודות ציר דיסקרטיות בצווארו ובירכיו של הרובוט. כך הם מרחיבים את שטח העבודה של הרובוט כשהם מאפשרים סיבוב של 360 מעלות של הראש והגוף.

בהתבסס על העיצוב המודולרי של הרובוט, תחומי השימוש של Care-O-bot 4 הם רבים. על פי צרכיו ותקציבו של המשתמש הסופי, יכול הרובוט להיות מצויד בזרוע אחת, שתיים או להגיע ללא זרועות כלל. גם המפרקים הכדוריים על צווארו וירכיו של הרובוט הם לא חובה. אם המטרה המיועדת שלו היא, למשל, הגשת שתייה, ניתן להחליף זרוע אחת של הרובוט במגש, או להשתמש בפלטפורמת הבסיס הניידת מעצמה כעגלת הגשה. אי לכך, ניתן להגדיר פלטפורמות רובוט שונות עבור מגוון רחב של יישומים.

בשלבי כתיבה *-*רובוטים לאוכלוסייה המבוגרת לעזרה בהתמודדות בריחוק חברתי*-*

לרובוט Care-O-bot 4 מבנה מדומה לאדם, אך עם ראש עגול, זרועות, ידיים, מגש ובסיס מתגלגל לתנועה. הוא יכול לבצע מגוון משימות ביתיות כגון הגשת מזון, שתייה ותרופות לקשיש, סיוע בבישול וניקיון. הוא יכול לבצע שיחות חירום, שיחות רגילות ושיחת ועידה בוידאו.

הרובוט כולל מסך מגע, מיקרופונים ורמקולים. מצלמות פנים, המאפשרות לו להתאים את התנהגותו בהסתמך על מחוות וזיהוי ממשק המשתמש. הרובוט יכול לדבר באמצעות נוריות LED, צלילים, דיבור קולי ומחוות גוף. נכון לעכשיו משתמשים ברובוט בהצלחה בגרמניה.

נתונים טכניים
– מידות: 72/72/158 סנטימטר
– משקל: 140 ק"ג
– סוללה,: Li-Ion 48V
– תקשורת: Gigabit Ethernet
– יחידת מחשוב: 4-6 Intel NUC i5, 256GB, 8GB RAM

רובוטי מחמד

חברת Ageless Innovation הוקמה על ידי יוצאי חברת הצעצועים Hasbro. לחברה רובוטים בדמות חיות מחמד ביתיות. מוצרי החברה עוצבו על פי נתונים ותגובות שנתקבלו מסקר נרחב אצל מבוגרים. בדצמבר 2015 השיקה החברה את רובוט חתול המחמד. במהלך החודשים הראשונים ניתן היה לראות את ההשפעות שהיו למוצרים על המבוגרים ועל משפחותיהם. בעקבות ההצלחה של החתול, הושק בשנת 2016 רובוט כלב המחמד. על פי החברה, השפעת של רובוטי חיות המחמד לקשישים היא להעסיק, לשעשע, לשפר קשרים, לספק חברות ובן לוויה, להרגיע ולגרום אושר.

היתרון בחיות מחמד אלה הוא שהן אינן זקוקות לטיפול או האכלה מיוחדים והן פעילות באמצעות 4 סוללות אלקליין 1.5 וולט.

חשוב לציין שלעומת שאר הרובוטים האחרים שנסקרו לעיל, הכוללים בינה מלאכותית , רובוטי מחמד אלו מגיבים בעיקר למגע ולקול של הקשיש, דבר המתבטא גם במחיר הסופי של המוצר.

החתול – דגמי החתולים נראים, מרגישים ונשמעים כמו חתולים אמיתיים. חתולים אלה מגיבים לליטוף, לחיבוק ממש כמו חתול אמיתי. חיישנים מובנים מגיבים לתנועה ולמגע עם פרווה נעימה למגע ורכה. החתול גם יודע לילל ולגרגר כמו חתול אמיתי.
המחיר בארה"ב – 110 דולר.

ישנו גם כלב, במחיר 130 דולר וגם גור חתולים במחיר 65 דולר.

המוצר מומלץ גם להורים שילדם מבקש לאמץ כלב או חתול, אך הם אינם מעוניינים להכניס בעלי חיים הביתה.

לסיכום

בכדי שהפתרון של עזרה באמצעות רובוטים יצליח בקרב לאוכלוסייה המבוגרת, צריכות חברות הרובוטיקה להגדיר תקן בסיסי עבור רובוט המשמש לליווי של בני אנוש בכלל ואוכלוסייה מבוגרת בפרט. בין הנושאים שיש לטפל בהם בכדי להיעזר ברובוטים, כתחליף לכח עזר, הוא בכך שהחברות יתמקדו בתחומי טיפול ועזרה לצרכי האוכלוסייה הבוגרת כגון לשמש כעוזרת קולית, לספק תזכורות במועדי נטילת תרופות, להגדיר סוגים של תרגול גופני, לאפשר תקשורת רבגונית עם בני המשפחה, ובכך לאפשרה תמודדות עם אתגרים חדשים בעולם הזיקנה.

הסגר שנכפה על אוכלוסייה בסיכון, עם התפשטות נגיף הקורונה, לימד אותנו כי מצבם של המבוגרים מחמיר בנסיבות של בדידות וחוסר מעש. עכשיו יותר מתמיד חשוב לקדם את האפשרות שרובוטים יוכלו לדאוג לשלומם, בריאותם והעסקתם של בני גיל הזהב.

לדיון בנושא: העתיד כבר כאן. הרובוטים שיחליפו אותנו וירחיקו אותנו יותר חברתית


7:00
  /  
31.05.2020
  
מאת: צבי וורובל

1