בדקנו: מעשנת פלטס דניאל בון – לעשן בשר מרחוק ובקלות

עישון בשרים הוא לא רק אש, פחם ועבודה קשה. הוא יכול להיות גם ישיבה בכורסא ושליטה דרך הסמארטפון. בדקנו את ...


עישון בשרים הפך בשנים האחרונות לטרנד שהולך וצובר תאוצה וכבר תוכלו למצוא מעשנות שנמצאות לא רק בבתים פרטיים אלא אפילו בבתי קומות וכך גם השכנים שלכם מלמעלה יוכלו להנות מהמעשנה שלכם.

עישון בשר מאפשר לכם לחוות את האוכל בצורה אחרת כשאתם מבשלים את המזון בישול ארוך יותר ובו נטמעים בבשר טעמי עישון, רכות מיוחדת וארומה. בניגוד לצלייה על הגריל למשל, עישון של מזון מתבצע על ידי בישול באמצעות חום ועשן ולא באמצעות אש ישירה ולא בחום גבוה. למעשה, טווח העישון מגיע בממוצע לכ- 110 מעלות. הרבה פחות מצלייה או בישול בכיריים למשל.

וידאו הסקירה שלנו למעשנת דניאל בון של GMG:

מה האפשרויות?

יש כמה סוגי מעשנות. הבסיסית מביניהן היא מעשנת הפחם. זוהי גם המעשנה שנחשבת להארד קור, לאלה שרוצים להרגיש חלק מהתהליך וכפועל יוצא, זוהי גם המעשנה שאיתה תעבדו הכי קשה – לשמור על טמפרטורה קבועה, להדליק פחמים, לנקות אותה לאחר מכן…לא פשוט אבל מי שאוהב את זה, יכול ליהנות דווקא מהתהליך.

החשיבות במעשנה טובה היא קודם כל היכולת לשמור על טמפרטורה קבועה. המטרה היא להגיע לטמפרטורה הרצויה ושהמעשנה תוכל לשמור עליה לאורך זמן. במעשנות פחם לא מדובר בתהליך פשוט אבל כן ישנן מעשנות פחם (ע"ע הביצה הירוקה) שעושות עבודה מעולה.

מעשנות פחם אינן מיועדות לכל אחד אבל אין מה לדאוג, יש עוד כמה סוגי מעשנות שיעשו לכם את החיים הרבה יותר קלים בלי שתצטרכו לעבוד קשה מידי – כאלה הן למשל מעשנות גז או מעשנת פלטס.

מעשנת פלט GMG

מעשנת הפחם הישנה שלי. עשתה עבודה טובה. אבל מסורבלת לתפעול

מעשנת פלטס דניאל בון – הפשטות בעישון

מעשנת פלטס כזו היא הדניאל בון של GMG שמיובאת לארץ על ידי כרמל דיירקט ואותה בדקנו.

מעשנת פלט GMG

את מעשנת הפלטס נחבר לנקודת חשמל ומה שהיא עושה בעצם זה שריפת צ'אנקים (עץ דחוס) הנקראים פלט. השריפה הזו יוצרת חום ועשן והעשן הוא שחודר אל הבשר ונותן לנו את הטעם המעושן שאנחנו מחפשים.

בנייה ועיצוב שהותאמו לעישון בשר

בואו נדבר קודם כל על העיצוב והבנייה. הדניאל בון היא מה שנקרא מעשנת אופסט – מעשנה שהגוף שלה אופקי. היא מגיעה בקופסא גדולה למדי כך שתתכוננו להגיע עם רכב גדול כשאתם אוספים אותה. לא צריך ידע מיוחד כדי להרכיב אותה ואם הרכבתם אי פעם בחייכם שידה של איקאה, לא תהיה לכם בעיה עם הרכבת המעשנה הזו.

מעשנת פלט GMG

בצד שמאל שלה אנחנו רואים את תא הפלטס (אוגר), אליו נשפוך את הפלטס שלנו. כשנדליק את המעשנה ונכוון את הטמפרטורה, היא תדחוף חתיכות פלטס מהתא לתוך תא הבערה ותשרוף אותו שם. תא הבערה נמצא ממש מתחת לתא העישון, שם נמצא הבשר ומפריד ביניהם קופסת ברזל שהתפקיד שלה הוא לפזר את העשן לצדדים ולמנוע מצב שבו חום ישיר וחזק מידי יפגע בבשר. הרי אנחנו רוצים בישול איטי, ארוך ומלא עשן.

בתוך תא העישון נמצא חיישן חום והמעשנה יודעת בכל רגע נתון מה החום בתא ולפי זה יודעת כמה פלטס לדחוף לתוך תא העישון כדי לחמם או לקרר אותו.

הרעיון כאן הוא מאוד פשוט: אתם מזינים שבבי עץ לתוך התא שלהם, מדליקים את המעשנה והיא דוחפת את השבבים לתוך תא הבעירה ושורפת אותם. בהתאם לטמפרטורה שתבחרו, ככה המעשנה תדע האם לדחוף יותר או פחות שבבים.

מעשנת פלט GMG

בגלל שמדובר בסך הכל בהדלקה הראשונה של שבבי העץ ומנגנון דחיפת השבבים לתוך המעשנה (מעין צינור ביסלי שמשנע את השבבים לתוך המעשנה), אז אין צורך בצריכת חשמל גבוהה ומיוחדת. למעשה, המעשנה עובדת על מתח של 12 וולט בלבד. תחברו אותה לשנאי שימיר לכם את המתח ל 12 וולט DC אליו תתחברו בתקע מצת רכב. אתם יודעים כבר מה זה אומר – את המעשנה תוכלו אפילו להסיע איתכם לטיולים ולהתחבר למצת של הרכב או למצבר (שני סוגי החיבורים מגיעים בחבילה של המעשנה כך שלא תצטרכו לרכוש שום דבר). כמובן שתצטרכו נגרר כי המעשנה הזאת לא תיכנס לכם בקלות לרכב, בטח לא כשהיא מורכבת.

מעשנת פלט GMG

מעשנת פלט GMG

אפשר לחבר למצבר הרכב

ל GMG יש מעשנה ניידת וקטנה כזו בשם דייוי קרוקט. אבל על כך בפעם אחרת.

לדניאל בון יש מספר כפתורים שמאוד קלים להבנה ותפעול – כפתור כיבוי והדלקה וכפתורי שליטה על הטמפרטורה, למעלה ולמטה. ככה תוכלו לכוון את הטמפרטורה לגובה הרצוי. מתחתיהם תמצאו את כפתורי חיישני החום וכניסת הפרובים (החיישנים).

עם המעשנה קיבלתי גם 3 פרובים. חיישני חום שאותם ניתן לדחוף לבשר ולדעת מתי הוא מגיע לטמפרטורה הרצוייה. בדניאל בון יש כניסה לשני חיישנים כאלה אותם יש לחבר, להכניס דרך פתח מיועד בצד הגוף של הדניאל בון והחיישן נכנס אל תוך הבשר שתרצו למדוד.

בכל שלב תוכלו ללחוץ על כפתור החיישן במעשנה על מנת לצפות בטמפרטורה שלו בחלונית התצוגה.

מעשנת פלט GMG

מעשנת פלט GMG

אבל לא רק אלה. ניכר שבבניית המעשנה שמו דגש גם בדברים הקטנים שעושים את ההבדל בין חוויה מהנה לכזו שתעבדו קשה עבורה. והדניאל בון אמורה לתת חוויה מהנה וקלה. כך למשל מלפנים ובצד ימין של המעשנה תמצאו שני מדפים חזקים ויציבים שיעזרו לכם לשנע את המזון ואפילו לקצב ולהתעסק איתו לפני שתכניסו אותו לעישון. במדף הימני תמצאו גם ווים לתליית כלי העבודה.

מעשנת פלט GMG

מעשנת פלט GMG

בתא שבבי העישון יש חלונית שתעזור לנו להבין בדיוק עוד כמה זמן נגמר הפלטס ומתי נצטרך להזין בעוד שבבים. כמובן שאם גובה השבבים יירד אל מתחת לגבול הרצוי, תתקבל התראה. חלונית כזו תמצאו גם בדלת תא העישון כדי שתוכלו לצפות בבשר ולשאול לשלומו. החלונית הזו מתלכלכת די מהר וכדאי לנקות אותה מידי פעם.

מעשנת פלט GMG

מעשנת פלט GMG

מעשנת פלט GMG

הגלגלים שנושאים את המעשנה יציבים. הזזתי אותה מספר פעמים והתחושה היתה שהבנייה באמת טובה ויציבה. דלת העישון לעומת זאת יכולה היתה להיות יותר הדוקה לגוף ונראה היה שהרבה עשן מאבד את דרכו שלא דרך הארובה. יש שיטות להידוק הדלת עם התקנת פסי איטום אבל זו עבודה שלא בא לי לעשות אחרי שקניתי מעשנה שתעשה עבורי את העבודה. בכל מקרה, לא נראה שכמות העשן שתאבדו היא מאוד קריטית.

בתא הפיקוד, היכן שתמצאו את כפתורי השליטה הפשוטים, תמצאו גם כניסת USB. הכניסה הזו מיועדת עבור הטענת הסמארטפון שלכם או עבור שדרוגי גרסה (שאתם יכולים בכלל לעשות דרך האינטרנט האלחוטי). ועוד תוספת מאוד נחמדה היא פותח בקבוקי בירה. תשומת לב לדברים הקטנים כבר אמרנו?

מעשנת פלט GMG

לעשן גם מרחוק

אם חשבתם שעד עכשיו זה נראה ונשמע פשוט – לשים את הבשר בתא העישון, ללחוץ על כפתור ההדלקה, לחבר את החיישן לבשר ופשוט לצפות בטמפרטורה שלו במהלך העישון, אז תגלו שזה יכול להיות אפילו עוד יותר פשוט ונוח ואפילו חכם יותר – דרך אפליקציה ומרחוק.

לדניאל בון יש אנטנת Wifi המאפשרת לשלוח את נתוני המעשנה לתוך האפליקציה הייעודית אותה תורידו בחנות האפליקציות. דרך האפליקציה תוכלו לצפות, מרחוק, במצב המעשנה – מה טמפרטורת תא העישון ומה הטמפרטורה בכל חיישן שחיברתם למעשנה.

מעשנת פלט GMG

אנטנת וויפי

החיבור נעשה באמצעות חיבור אלחוטי ישיר או דרך שרת מרוחק, מה שאומר שתוכלו אפילו לצאת מהבית שלכם ועדיין לעקוב אחרי מצב המעשנה.

דרך האפליקציה תוכלו לשחק בטמפרטורה – להעלות, להוריד, לכוון טיימרים, לכוון את טמפרטורת היעד של כל חיישן כך שתקבלו התראה כשהבר הגיע לטמפרטורה הרצויה ועוד…

מעשנת פלט GMG

מעשנת פלט GMG

עבורי האפליקציה היתה פשוטה מידי ומעט חסרה. אמנם מצד אחד זה יתרון גדול והיא פשוט עבדה כמו שצריך אבל מצד שני היו חסרים לי אופציות מתקדמות יותר כמו למשל מעקב אחרי עישונים קודמים שביצעתי וגרפים שיציגו לי את מהלכי העישון הקודמים. כאלה מצאתי בפרובים של יצרנים חיצוניים אחרים כשעישנתי במעשנת פחם והמידע שמקבלים עוזר לעישונים הבאים. אני רק מקווה שבעדכוני גרסה הבאים זה כן יקרה.

בנוסף, תוכלו למצוא באפליקציה מתכונים מוכנים מראש במגוון לא גדול ובאוריינטציה אמריקאית יותר. הייתי שמח לקבל אפשרות להוספת מתכונים על ידי הקהילה ושיתופם. אתם כן תוכלו ליצור לכם פריסטים, לקרוא להם בשמות ולהפעיל פריסט מסויים בכל פעם שתרצו לעשן את אותו סוג בשר באותה הצורה.

מעשנת פלט GMG

מתכוני בשר אמריקאיים

יצירת הפריסטים מאוד פשוטה וחכמה – אפשר לייצר פריסט בשלבים ועם התניות, כך למשל כשתגיעו לטמפרטורה מסויימת בחיישן 1, תעלו את הטמפ' הכללית בתא העישון עד להגעה לטמפ' מסויימת בחיישן 2.

ואחרי הכל – איך הבשר?

בתוך תא העישון נקבל משטח רשת אחד. אם תרצו להוסיף קומה, תיאלצו להיפרד מ 120 שקלים. אבל אם אתם לא מכינים הרבה בשר לכמות של אנשים, קומה אחת בהחלט תספיק לכם ולרוב לא הייתי צריך בכלל את הקומה השנייה חוץ מפעם אחת כשאירחתי כ-50 אנשים והמעשנה הספיקה לכולם. הדניאל בון באמת גדולה אבל לא גדולה מידי כדי להיות מגושמת.

מעשנת פלט GMG

מקום לכמות גדולה

אבל דיבורים דיבורים…בשורה התחתונה, איך הבשר? בשבועות האחרונים, "נאלצתי" להכין עליה מגוון בשרים. אתם יודעים, כי חייבים לבדוק.

כאן חייב לפרגן לקצביית הבית/מועדון הבשר שלי – "נתחים" באבן יהודה שהיו אחראים על חלק הבשר בסקירה ושציידו אותי במגוון בשרים לצורך הבדיקות שערכתי ובהם אפילו נתחי ואגיו משויישים מדהימים שהתאפשר לי אפילו לקצב אותם בעצמי במקום ושלמען האמת לא היו חייבים אפילו צלייה כלשהי, כמה רכים הם היו.

הכל עלה על המעשנה לזמנים שונים ובמספר מחזורי עישון במהלך השבועות האחרונים.

מעשנת פלט GMG

קצביית הבית שלי. או בעצם מועדון לחובבי בשר

מעשנת פלט GMG

אונטריב, בריסקט, שפונדרה, פיקניה, עראייס, עופות סטייקים משוישים ואפילו ירקות ותפוחי אדמה שנהנו מטפטופי הבשר שעושן מעליהם. את הבשר הטחון והשומן נקנקתי לנקניקיות בטעמים שונים. המעשנה בלעה את הכל. הנתחים יצאו מדהים כששום נתח, ולא משנה כמה זמן עישון ובאיזו צורה, לא התפקשש (טוב נו זו לא רק המעשנה אתם יודעים, צריך גם יד :)).

בדקנו: איך אפשר לעשן בשרים מרחוק ובקלות

לפני

מעשנת פלט GMG

אחרי

בכל הקשור למרקם ולמראה, הבשר יצא מעושן במידה טובה. ניתן היה להבחין בקלות בטבעות העישון הורודות שהשאיר העשן על הנתחים והמרקם היה משגע ומתפרק בנתחים המתאימים. בכל הקשור לטעמי עישון אז כאן השאלה כבר מה אתם אוהבים. טעמי עישון חזקים ואגרסיביים יותר כמו שתקבלו במעשנות פחם, לא תקבלו כאן.
העישון בדניאל בון, ובמעשנות פלט בכלל, הוא עישון עדין יותר מבחינת הטעמים. אפשר לחזק טעמי עישון במגוון דרכים כמו למשל סוגי שבבי העישון שמשפיעים על הטעם כשיש כמה רמות מהעדין ביותר לחזק ביותר.

מעשנת פלט GMG

חדירת עשן גבוהה יותר תתקבל אם תבצעו עישון בטמפרטורות נמוכות יותר (מה שגם יקח זמן רב יותר לעישון), אם תלחלחו את הבשר במהלך העישון או אם תוסיפו מקור עישון כמו קופסת עישון שתונח בחלל הבישול שלכם.

בשורה התחתונה, יצא טעים וזה החלק החשוב. אני אישית אוהב להרגיש יותר את טעמי העישון אבל רוב המשפחה שלי דווקא אוהבת הרבה פחות.

לדניאל בון יש גם אפשרות לעישון קר – מצב שבו המזון יקבל עשן וייעשה על ידי עשן אבל ללא חום שיבשל אותו ממש. מצב זה מעולה לעישון גבינות למשל.

מעשנת פלט GMG

שק שבבי עץ בארומות שונות. מחיר שק כ-100 שקלים

ניקיון

את המעשנה תנקו כמעט כמו כל גריל שהיה לכם – השומן שטפטף על הרשת ועל חלקי המעשנה מלמטה אבל מעבר לכך, מומלץ שכל כמה הפעלות, תשאבו את חלל המעשנה. שבבי העץ שנשרפים שם הופכים לאבק (אפר) וכדאי לדאוג שלא יצטבר אבק רב מידי.

בצדה הימני של המעשנה ישנו פתח ודלי שאליו מתנקז כל השומן ואותו מרוקנים מפעם לפעם.

מעשנת פלט GMG

תא הבעירה שנמצא מתחת לרשתות. אפר שצריך לנקות מידי פעם

מעשנת פלט GMG

דלי איסוף השומן

בשורה התחתונה

עם כל הכבוד למעשנת הפחם ולגבריות שלי, יהיה לי מאוד קשה ללכת אחורה. מה שמנצח כאן מבחינתי זה הנוחות, השליטה וקלות ההפעלה. אין יותר את התכנון של לקום מוקדם בבוקר כדי להדליק את הפחמים ולהתעסק עם המעשנה עד שמייצבים את הטמפרטורה ואין את הבייביסיטר שצריך לעשות לה בהזנת פחמים במהלך העישון. כאן שמים את הנתח, מכוונים את הטמפרטורה הרצוייה והקסם קורה.

רוצים להרגיש שליטה והשפעה? תפתחו את האפליקציה ותאמנו את האצבע שלכם בשליטה על העישון. זה כל מה שתצטרכו לעשות.

הבשר שיוצא  מהדניאל בון היה פשוט מעולה ובעל טעמי עישון מסויימים שאישית הייתי שמח להרגיש יותר. לצערי בכל תקופת הבדיקה לא היה במלאי שק השבבים האגרסיבי יותר מבחינת טעמי עישון (טקסס) ושאר בני המשפחה דווקא שמחו כי מצידם הם קיבלו טעמי עישון עדינים שלא משתלטים על טעם הבשר יותר מידי. התפעול נוח, המראה של מעשנת אופסט יפה יותר ממעשנה פחם (מלבד אולי מעשנות הביצים) וכמות הבשר שניתן להכניס אליה תספק את כל המשפחה שלכם והרבה יותר.

אמנם לא תקבלו כאן את ההנאה של הדלקת הפחמים והצפייה בלהבה מרקדת אבל כן תקבלו הפעלה נוחה, ניידות כשתוכלו לשאת איתכם את המעשנה גם לטיולים, חשיבה על הפרטים הקטנים והכי חשוב – שליטה מרחוק, פונקציה שאם החלטתם ללכת על מעשנת פלטס, אל תוותרו עליה.

הדניאל בון של GMG תעלה לכם 3,500 ש"ח לדגם Choice שהוא ללא תקשורת אלחוטית ו- 4,500 ש"ח לדגם האלחוטי שאם כבר קונים מעשנת פלטס, קנו את האלחוטי

המעשנה משווקת על ידי כרמל דיירקט

מעשנת פלט GMG

לדיון בנושא: בדקנו: מעשנת פלטס – איך לעשן בשר מרחוק ובקלות


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

6:45
  /  
25.08.2020
  
מאת: אלי חבוש

1