המרוץ אחר חיזוי העתיד

חיזוי העתיד הוא תופעה שכבר בימי קדם החלו לחקור וכיום אפילו נבנו מכונות לשם כך. השאלה היא האם בקרוב נצליח ...


בשנת 1900 נמצא לחופי איי אנטיקיתרה, שביוון, מעין סלע ברונזה עם גלגלי שיניים, שלאחר מחקר נמצא כי זהו מנגנון שנבנה על ידי היוונים בשנת 150~ לפני הספירה בכדי לחשב את תנועת גרמי השמים. בגלל מיקום גילויו קיבל המימצא את השם "מנגנון אנטיקיתרה" והוא נחשב כיום למחשב הקדום בהיסטוריה. מנגנון זה לא רק שיכול לחזות את תנועת כוכבי הלכת ומועדי ליקויי החמה וליקויי הירח, אלא גם את השעות המדויקות שבהן יחולו הליקויים ואפילו את הכיוון שממנו יסתיר צל את הירח או השמש.

סרטון הדמיה של מנגנון מנגנון אנטיקיתרה של מוגי ויסנטיני, על בסיס המודל התיאורטי והמכני של מייקל רייט (M. Wright & M. Vicentini).

איך מחשבים כיום עוצמת חישוב של מחשב?

בשנת 1992 הוחלט להשתמש במדד בשם Linpack benchmark, העושה שימוש ביחידת petaflop ומאז שנת 1993 מדרג אתר 500TOP, פרויקט אוניברסיטאי, את 500 מחשבי העל החזקים בעולם.

לשם הבהרה:

petaflop 1 – שווה ערך ל- 1,000,000,000,000,000 חישובים בשניה.

1 exaflop – שווה ערך ל- petaflops 1000.

מי תופס כיום את חמשת המקומות הראשונים ברשימת  מחשבי העל:

  1. מחשב העל Sunway TaihuLight י (93 petaflops) המערכת פותחה על ידי המרכז למחקר הלאומי של סין להנדסת מחשבים מקבילים ולטכנולוגיה ומותקנת במרכז המיחשוב הלאומי Wuxi שבסין מאז שנת 2016.
  2. מחשב העל Tianhe-2 י (33.86 petaflops) – המערכת נמצאת במרכז המיחשוב ארצי Guangzhou שבסין מאז שנת 2013.
  3. מחשב העל Piz Daint י (19.59 petaflops) – המשודרגת ב- NVIDIA Tesla P100 GPU -מבוססת על מערכת Cray XC50, המותקנת במרכז הלאומי המיחשוב השוויצרי (CSCS) מאז שנת 2016 (השידרוג הכפיל את כח המחשב).
  4. מחשב העל Titan י (17.59 petaflops) – מערכת Cray XK7 מותקנת במחלקת האנרגיה של המעבדה הלאומית Oak Ridge שבארה"ב  מאז שנת 2012.
  5. מחשב העל Sequoia י (17.17 petaflops) – מערכת IBM BlueGene/Q, המותקנת במעבדה הלאומיתDOE’s Lawrence Livermore שבארה"ב מאז שנת 2013.

כפי שניתן לראות מהטבלה מעלה, למחשב העל הסיני, המצוי במקום הראשון, יש כח מיחשוב של כמעט פי 3 מזה המצוי במקום השני,  אשר גם הוא נמצא בסין.

מכיוון שנושא זה הוא גם יוקרתי, מתכננות ארה"ב, יפן ומדינות נוספות מחשבי על עם כח חישוב גדול מהרבה משני המקומות הראשונים ואף מתכננות מחשב עם כח חישוב ב- exaflop.

ככל שכוח החישוב גדול יותר, תוצאות המודלים מהירות, מדויקות ואמינות יותר.

בעוד שמערכות ה- petascale של היום הינן חזקות למדי, אבן הדרך הבאה בהישג של מיחשוב העל היא ה- exascale– רמה גבוהה יותר של ביצועים בתחום המיחשוב, שתהיה בעלת השפעה גדולה יותר על חיי היומיום.

כיום משתמשים במחשבי-העל לחיזוי מזג אוויר ורעידות אדמה, אך אין עדיין מספיק כוח מיחשוב למודל של מערכות מורכבות.

המרוץ אחר חיזוי העתיד

מחשבי העל בעלי כוח מיחשוב בסדרי גודל של exascale יעזרו לדמות את התהליכים הדרושים בתחום הרפואה המדויקת, האקלים האזורי, המרה של צמחים לדלקים ביולוגיים, יעסקו ביחסים בין צריכת אנרגיה ומים, יטפלו בפיסיקה בלתי נראית בגילוי ועיצוב חומרים, כוחות היסוד של היקום ועוד הרבה שימושים נוספים.

בארה"ב נחשב הנושא כה חשוב, שמשרד האנרגיה הציע שישה חוזי מחקר בסך של 258 מיליון דולר כדי להאיץ את הטכנולוגיה של מיחשוב העל. החברות שזכו הן: (AMD)Advanced Micro Devices, Cray Inc, (HPE) Hewlett Packard Enterprise, (IBM) International Business Machines, Intel Corp ו- NVIDIA Corp.

המימון של המשרד לתוכנית זו הוא תמיכה במו"פ בשלושה תחומים – טכנולוגיית חומרה, טכנולוגיית תוכנה ופיתוח יישומים, הכל מתוך כוונה לספק לפחות מערכת אחת בעלת יכולת משוכללת עד שנת 2021. כל האמור מעלה נובע מהעובדה שארה"ב לא נמצאת כיום בין שלושת מחשבי העל המובילים בעולם וכמעצמה היא רוצה לקחת את ההובלה באמצעות מחשב על, שהינו לפחות 50 פעמים מהר יותר מאשר מחשבי העל החזקים ביותר בשימוש כיום. גם ליפן וסין יש יוזמות לבניית מערכות מיחשוב משוכללות על exascaleהמדינה הראשונה שתגיע להישג הזה תוכל לפתח דרכים לחזות את העתיד ולהבין את ההווה. הישג כזה אף ישים את אותה מדינה במקום מכובד בפני העולם, במונחים של הישגים מדעיים וטכנולוגיים, שבסופו של דבר יתורגמו לכוח כלכלי.

גם צרפת מרכזת מאמצים להשיק מערכת exascale לקראת שנת 2020, לשימושה של הסוכנות הצרפתית לאנרגיה אטומית (CEA). לאור העובדה שמגמת הטרור נמצאת בעליה בארה"ב ו בשאר העולם, גם הנושא הביטחוני חשוב לא פחות.

המערכות הנוכחיות לא מאפשרות לנתח את הכמות האדירה של מידע, הנאסף תוך כדי מעקב דיגיטלי. הנתונים מאוחסנים ברשת של מרכזי נתונים, הפזורים בכל רחבי הארץ ואי לכך החישוב שלהם אינו מנותח בקצב מהיר מספיק בכדי לסכל התקפות. עם כניסתה של מערכת exascale לפעולה, יחד עם תוכנה ברמה exascale, יוכלו רשויות לאכיפת החוק לסרוק את רשתות המדיה החברתית בזמן אמת. על ידי שילוב מידע ממקורות נתונים אחרים, ניתן, לכאורה, יהיה לחזות באופן מדויק יותר בטרם ינסה מישהו לבצע פשע וכוחות הביטחון יצליחו לעצור אותו טרם הביצוע.

הציפיה הינה שמערכת מיחשוב העל exascale תיהיה פעילה בארה"ב לקראת שנת 2021.

לדיון בנושא: המרוץ אחר חיזוי העתיד


22:05
  /  
23.09.2017
  
מאת: צבי וורובל

1