דירקטוריון יס מחליט: יורדים מהלווין, עוברים לאינטרנט

דירקטוריוני יס ובזק החליטו - יס עוברת מהלויין לאינטרנט 


דירקטוריון יס מחליט: יורדים מהלווין, עוברים לאינטרנטרם גוראון, מנכ"ל יס החדש. תצלום: יח"צ.

שני הדרקטוריונים של יס ובזק החליטו היום להעביר את תשתית חברת yes (לווין) לאינטרנט. המטרה היא כמובן להוזיל עלויות ולהתייעל לאור השינויים הדרמטים בשוק הטלויזיה בישראל שבה חברות מבוססות אינטרנט כגון פרטנרTV וסלקוםTV מצליחות לנגוס בנתחים גדולים מבסיס הלקוחות של יס והוט תוך שימוש בתשתית האינטרנט.

בעבר הצהירה החברה שהיא תעביר את התשתית שלה לאינטרנט בתוך כ-5 שנים (מה שהיה כבר צריך לקרות) ובפועל החברה פתחה מותג חדש וזול בשם StingTV אשר מתחרה כיום בהצלחה בסלקום ובפרטנר ומשתמש בתשתית אינטרנטית ובזכויות התוכן של יס. 

דירקטוריון יס מחליט: יורדים מהלווין, עוברים לאינטרנטצילום: עפר לאור

בתוך כך, מגזין דה-מרקר חשף על הסכם של יס עם העובדים שכחלק מהמעבר יפוטרו 20% מסך עובדי החברה, בעלות צפויה של 68 מיליוון ש"ח ובמקביל להתייעלות והתצמצמות בכל חברות הבת של חברת בזק. 

הצפי הוא שיס תתחיל להשתמש בתשתיות שהיא בנתה עבור מותג Sting גם במותג הראשי. מרבית הממירים של החברה הם ממירים היברידיים אשר מאפשרים קליטה מלויין במקביל לחיבור אינטרנטי והחברה כיום משתמשת באינטרנט לחלק מהשירותים שלה, בעיקר שידורי ה-VOD שלה. מכיוון ש-StingTV כבר כוללת יכולות הקלטה, startover ושידור חי של מרבית ערוצי יס, ניתן יהיה בהדרגה לשדר אותם גם לממירים ההיברידיים וכך למנוע עלות גבוהה של מעבר על ידי החלפת ממירי הלקוחות בבית. המעבר גם יאפשר יכולות חדשות כגון הקלטה בענן והעברת תוכן בין מכשירים ניידים לממיר הראשי.

החסרון העיקרי במעבר הוא עלויות התעבורה הגבוהות ("הסכמי ה-ג'יגה") שיתכן מאוד שהחברה תוכל לעקוף בשל היותה חברת בת של בזק. עם זאת, הצפי הוא שהמעבר יהיה הדרגתי שכן יש לחברה הסכמים עם ח.ל.ל – החברה שמתפעלת את הלויינים המשמשים את יס ולכן לפי דה מרקר, המעבר המלא יסתיים רק בשנת 2028 (לחברה יש ככל הנראה נקודת יציאה נוספת ב-2026)!

דירקטוריון יס מחליט: יורדים מהלווין, עוברים לאינטרנטצילום: עפר לאור

שידורי הלויין יכולים להיות תשתית יקרה כאשר מדובר על תוכן נישתי, אך כאשר מדובר על שידורי Multipoint משמעותיים כגון ערוצי הברודקסט (ערוצים 12, 13, 11) הם עדיין האופציה הזולה ביותר כיום לשידור. לפיכך, הצפי הוא שהערוצים הלא פופולריים יהיו אלה שיעברו לתשתית האינטרנט ראשונה, מה שישאיר מספר לא רב של ערוצים בלויין עד לתום ההסכמים עם חברת ח.ל.ל.

מה שלא ברור זה מדוע החברה המתינה כל כך הרבה זמן לבצע את ההשקעות הללו כאשר היה ברור שהנושא באופק. ככל הנראה העיכובים נבעו מהרצונות של בזק להטבות בגין השילוב עם יס או כהסבר מדוע בזק זקוקה לבצע השקעות משמעותיות בשדרוג תשתיות, אך בשל חוסר היענות מצד הרגולטורים החברה הגיעה לנקודה שגם ללא הטבות כלשהן היא חייבת כבר לבצע את המעבר.

לדיון בנושא: דירקטוריון יס מחליט: יורדים מהלווין, עוברים לאינטרנט


14:00
  /  
14.03.2019
  
מאת: עפר לאור

1