חושנגי כתב: ↑
למי ששותה רק קפוצינו מחליף חום מושלם.
למי שרוצה אספרסו בעיקר ומידי פעם קפוצינו דוד יחיד.
ולמי שחשוב אספרסו וקפוצינו ואין תקציב דוד יחיד ומכשיר הקצפה.
השתמשתי בקאויק מייל אניטה ושעון חום בראש וחשבתי שאני אלוף העולם.
עברתי לבזרה יוניקה גם פה צריך שעון חום, חבל על הזמן שבזבזתי על האניטה...
...
לא הבנתי את השתי שורות האחרונות...
אני שותה כמעט רק קפוצ'ינו, אבל בזוגות, לא בחמישיות.
מצד שני, אני רוצה גם פשטות הפעלה ובעיקר מעדיף להימנע מכל שלב קריטי שקשור לייצוב טמפרטורת הראש, כי טקסים כאלה יש לי מספיק ביורופיקולה. אני רוצה לדאוג פחות לגבי חום הראש, חום הדוד וחום בכלל, ואם זה אומר שאצטרך לחכות להקצפה או להוציא קצת מים מצינור ההקצפה אני מוכן לשלם את המחיר הזה.
מה שמחזיר לשאלה הראשונה - מחליף חום ללא פיד, או פיד בלי מחליף חום
הקיפוד כתב: ↑
מצד שני, אני רוצה גם פשטות הפעלה ובעיקר מעדיף להימנע מכל שלב קריטי שקשור לייצוב טמפרטורת הראש, כי טקסים כאלה יש לי מספיק ביורופיקולה.....
...
עדיף דוד כפול..... המחיר יקררר.
אם לא אז מחליף חום,
והיות ואתה לא מתכוון לעשות טקסים אז אין צורך ב pid אם המחיר יקר יותר,
מכונה עם דוד יחיד מחליף חום ו pid של izzo VIVI PID Plus עולה 5,000₪
ה VBM domobar junior ללא pid עכשיו ועד מחר 500₪ פחות (4,500₪)
שיקול שלך
מספר תובנות.
pid, במחליף חום לא יכול להבטיח יציבות טמפר' חליטה.
מכיוון שוא מנטר את טמפ' הדוד, והמים לחליטה אלו מים 'אורחים' (כמו גייזר) שעוברים בצינור שמושחל בתוך מיכל המים, ומחליפים חום עם מי המיכל.
לכן הpid לא יכול לנטר ולהשפיע על הטמפ' בה הם יגיעו לראש, הוא יכול רק לדאוג שהם יחליפו חום מול מים בטמפ' יציבה.
ישנם שני ארגומנטים נוספים שמשפיעים על הטמפ' הסופית, מהירות הזרימה בצינור (זמן החשיפה של המיים בתוך הדוד, ככל שארוך יותר חמים יותר), וטמפרטורת המים בכניסה לדוד.
לכן אם מכונה עמדה זמן מה, גם אם הטמפרטורה בדוד יציבה, אז המים הראשונים יגיעו לראש בטמפ' גבוהה מידי. על אחת כמה, במקרה זה, pid, יגרום למיים חמים יותר בשוט ראשון לאחר עמידה ממושכת , כי אין את טולראנס ירידת הטמפ' הכללית במיכל.
לגבי יציבות במהלך שוט בודד: בהנחה ובמהלך השוט טמפ' המים בכניסה יציבה, וקצב הזרימה לא משתנה (משמע נפתרנו מהמים שעמדו במיכל), טמפרטורת החליטה במהלך שוט בשיטה הזו צפויה להיות יציבה עם ובלי pid , וזה מכיוון שהדוד בשיטה זו צריך להיות גדול מאד. וכל עוד במהלך השוט לא אוטרג החימום, טמפ' המים בדוד הינה יציבה ולכן המים יזרמו לשוט יציב.
הפעלת הקצפה במקביל לשוט עלולה להשפיע במקרה זה כי היא עשויה להנחית את טמפ' המים, אמנם דוד ככל שהדוד גדול יותר היציבות גבוה יותר.
לכן pid, יבטיח חשיפת המים האורחים אל מול טמפ' אחידה.
אבל יש לכך השלכות. הן בצריכת חשמל, ולטעמי גם באורך חיי הבוילר שמופעל ומכובה בקצבים גבוהים יותר.
סיכום:
1. שטיפה של מים ראשונים שעמדו צריך בכל מקרה.
2. טמפ' במהלך שוט בודד צפויה להיות יציבה עם וללא pid, אם כי pid, נותן הבטחה נוספת לכך.
3. טמפרטורה בין שוטים בתנאים זהים (מי כניסה טמפ' אחידה) תהיה יציבה יותר עם pid.
4. צריכת חשמל ובלאי גבוה יותר לבוילר עם pid.